rss search

Waarom zou ik me voorbereiden?

line

Omdat dat een daad van gehoorzaamheid aan God is. Waarom dat zo is komt verder op naar voren. Het zij in ieder geval duidelijk dat Lofprijs en aanbidding veel meer te maken hebben met gehoorzaamheid dan met spontaniteit. In onze cultuur leggen we graag de nadruk op echtheid. Die nadruk vinden we in de Bijbel niet. Er staat slechts één keer dat we moeten aanbidden in geest en waarheid (Joh. 4:24), maar vele malen wordt zorgvuldigheid in gehoorzaamheid gepropageerd. Een goed voorbeeld vinden we in de Bijbel, 1 Kronieken 13. Pak ‘m er maar eens bij en lees het stuk maar eens door.

David is koning geworden en hij begint aan zijn eerste actie. Wat is het eerste wat hij doet? Hij Brengt de Ark van het Verbond naar Jeruzalem. Hiermee zei hij eigenlijk: ik wil niet alleen regeren; ik wil God dichtbij hebben. God woonde namelijk op de Ark in die tijd. Dat lees je bijvoorbeeld in Exodus 25:22, Numeri 7:89 en Psalm 99:1. Als je me niet gelooft: blader er maar eens naar toe!

Een goede start voor David lijkt me. En hij doet nog iets wat op het eerste gezicht heel goed lijkt: hij zoekt het toestemming van het volk om de Ark te gaan vervoeren (1 Kron. 13:3,4). Lekker democratisch! Al lezend vragen we ons wel af waarom hij het volk wél raadpleegt, en God niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Kijk maar eens naar het effect: het hele volk breekt uit in échte en spontane aanbidding (1 Kron. 13:8).

Maar zo blijft het niet.

Ondanks alle goede bedoelingen gaat ondoordacht aanbidden bijna altijd mis. De Ark valt bijna van de kar, Uzza probeert deze op te vangen en sterft daar ter plekke aan. Woest is David! En dat zou ik ook zijn! Terwijl David God in het centrum van het maatschappelijke leven probeert te krijgen, werkt God tegen. Hoe durft God! Waarom doet Hij dit! Eerlijk gezegd nog steeds wel een raadsel voor mij.

Niet veel later beseft David dat het een beetje naief is om tegen God uit te varen; God is overduidelijk bijzonder heilig en zelfs erg gevaarlijk. Hij probeert God niet langer aan te spreken op Zijn gedrag, maar verandert zijn eigen aanpak.Drie maanden lang bestudeert David Gods wet. Hij brengt de manier waar op aanbeden wordt in overeenstemming met die wet van God. David houdt op met lekkere “praise & worship” op zijn eigen manier en wordt gehoorzaam aan God. God had namelijk een aantal regels ingesteld:

  1. Alleen Levieten mochten de ark dragen met draagbalken. Deze regel was niet nageleefd.
  2. Niet iedereen mocht muziek maken; alleen de Levieten, die zich geheiligd (lees: voorbereid) hadden. Ook deze regel was overtreden.

Het effect was een schitterende intocht van de Ark van het verbond. En was de spontaniteit verminderd? Niet echt. Dit was de wereldberoemde intocht waarbij de koning himself in zijn onderkleren voor de ark stond te dansen. En God gaf het zijn goedkeuring.

Denk in dit kader eens na over de volgende vragen:

  1. Verhindert een goed gestructureerde dienst de Heilige Geest, of geeft het ons de mogelijkheid om langer met de Heilige Geest samen te werken, namelijk zowel in de voorbereiding als in de dienst?
  2. Lees Exodus 25 tot 30 eens door; en 1 Koningen 6 tot 8. De decoratie van de ark en de tempel kwam nogal precies. Hoe zit dat met de beamer-dia’s? De kerkzaal? De intro’s en outro’s? Er zijn geen specifieke regels (meer), maar wat zegt de geest van al die wetten over decoratie?
  3. Heilig jij jezelf in de dagen voordat je het podium opstapt? Op welke manier? Hoe rust jij jezelf toe in lofprijs en aanbidding?


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *